Tedavi

Meme kanseri tedavisinde cerrahi,radyoterapi(ışın tedavisi),kemoterapi,hormonoterapi,hedefe yönelik tedavi gibi birçok tedavi metodu vardır.Bu metodlar birbirine alternatif değil birbirini tamamlayıcı tedavilerdir.

Sentinel lenf nodu biyopsisi:
Hangi ameliyat yöntemi seçilirse seçilsin koltukaltı lenf bezelerine mutlaka inceleme yapılır.Eğer hastanın ameliyat öncesi incelemeleri koltukaltı lenf bezelerinde hastalık gösterirse, bu bölge ameliyatta temizlenir.Ancak bu girişim sonrası %30 kol şişme (lenfödem) riski vardır.Bu temizliğin gerekmediği hasta gurubunu belirlemek için ameliyat öncesi gösterilmiş lenf bezesi tutulumu yoksa, bekçi lenf düğümü biyopsisi (sentinel lenf nodu biyopsisi) yapılır.İnceleme ameliyat sırasında mavi boya yöntemi , radyonüklid yöntemi ya da heriki yöntem birlikte kullanılarak gerçekleştirirlir.Bu şekilde lenf bezesinde hastalık saptanmazsa gereksiz lenf bezesi temizliği yapılmamış olur.Ancak bu yöntemin doğruluk oranının %95 civarında olduğunu akılda tutmak gerekir.
Meme kanserinin cerrahi tedavisi:
Temel olarak 2 yöntem vardır:
1-Meme koruyucu cerrahi
2-Memenin tamamının alınması (mastektomi)
Bu yöntemlerin 2’si de eşit sağkalım avantajı sağlar ancak her yöntemin avantaj ve dezavantajları vardır.Hastaya özel seçenekler doktorla tartışılarak nihai yöntem seçilir.
1-Meme koruyucu cerrahi:
Bazı özel durumlarda bu seçeneği uygulamak doğru değildir.Bazen memeyi koruyabilmek için ameliyat öncesi kemoterapi ile tümörü küçültmek gerekir.
Bu yöntemde,memedeki tümör bir miktar sağlam meme dokusu ile birlikte çıkarılır.Amaç sağlam meme dokusunun, tümörü her yönde çevrelemesidir.Bu amaçla genellikle ameliyat sırasında patolojik bir inceleme yapılır.Bu ilk incelemede cerrahi sınırda hastalık saptanmazsa ameliyat sonlandırılır.Ancak ,kalıcı patolojik inceleme sonrasında cerrahi kenarda tümör gözlenmesi nadir de olsa 2. seans cerrahi bir girişim gerektirebilir.Bu yöntem sonrasında genellikle kalan memeye radyoterapi verilir.
Meme koruyucu cerrahide amaç, tümörü yeterli miktarda sağlam meme dokusu ile çıkarırken bir yandan da estetik açından yeterli bir meme görüntüsü sağlayabilmektir.Bu amaçla onkolplastik cerrahi yöntemler geliştirilmiştir.Bu yöntemler kullanılarak, hem daha geniş sağlam meme dokusu çıkarılabilmekte hem de kalan meme daha iyi şekillendirilebilmektedir.Aynı ya da farklı seansta karşı memeye de müdahale edilerek iki taraflı simetri daha rahat sağlanabilmektedir.(bkz.onkoplastik cerrahi) Ameliyat çoğu zaman genel anestezi ile yapılır,normal şartlarda yaklaşık 1 saat sürer ve 1 gecelik yatış yeterlidir.
2-Mastektomi:
Memenin tamamının alınması ameliyatıdır.Estetik açıdan dezavantajlı sonuçları olsa da, kanser açısından hala altın standard seçeneklerden biridir.Meme koruyucu cerrahi uygulanamayan ya da bu seçeneği kabul etmeyen hastalarda seçilecek alternatiftir.Mastektominin onkolojik avantajlarını önemseyen aynı zamanda estetik kaygısı olan hastalarda cilt korunarak çeşitli yöntemlerle tekrar meme yapılabilmektedir (cilt koruyucu mastektomi).Bu girişimlerin bilinenin aksine kansere olumsuz etkisi yoktur (bkz.onkoplastik cerrahi).
Ameliyat genel anestezi ile yapılır,seçilecek tekniğe göre normal şartlarda 1-3 saat sürebilir ve 1-2 gecelik yatış gerekir.
Ameliyat sonrası doktorunuza sorabileceğiniz sorular:
-dren bakımı nasıl yapılır?
-enfeksiyon olduğunu nasıl anlarım?
-doktoru ne olursa aramalıyım?
-kol hareketlerime ne zaman başlayabilirim?
-kolumu nasıl korurum?
-tekrar sütyen ne zaman giymeliyim?
-protez ne zaman kullanabilirim?
-yememde yasak var mı?
-hangi ilaçları kullanacağım?
-patoloji sonucumu nasıl öğreneceğim?
-kol hareketimde kısıtlama var mı?
-bir sonraki kontrolüm ne zaman?
Radyoterapi (Işın Tedavisi):
Memede hastalığın tekrarlamasını önlemek için verilir.Genellikle haftanın 5 günü (pazartesi-cuma) ve yaklaşık 6 hafta boyunca sürer.Uygun şema radyasyon onkolojisi uzmanı tarafından hasta için özel hesaplamalar yapılarak belirlenir.
Lütfen radyasyon onkolojisi uzmanından detaylı bilgi isteyiniz.
Kemoterapi (ilaç tedavisi):
Hastanın durumuna göre ameliyat sonrası (adjuvan) ,ya da ameliyat öncesi (neoadjuvan) kemoterapi verilebilir.
Medikal onkoloji uzmanı hastanın durumuna göre uygun ilaç doz ve süresini seçer.
Amaç tümör dokusuna ilaç yoluyla etki etmektir ancak normal dokular da etkilendiği için bilinen yan etkiler ortaya çıkabilir.Bunlardan bazıları;
-saç dökülmesi
-ağızda yaralar
-iştah kaybı
-bulantı kusma
-enfeksiyonlara yatkınlık
-adet değişiklikleri (kalıcı olabilir)
-kanama eğilimi ve ciltte morarmalar
Yan etkilerin önemli bir kısmı geçicidir.
Lütfen medikal onkoloji uzmanından detaylı bilgi isteyiniz.

Make an appointment